Μπούκωμα της άνοιξης: Ποια είναι τα συχνά λάθη που κάνουμε


Μοσχοβάκη Αναστασία
Ειδική παθολόγος

Η ρινική συμφόρηση είναι συχνό και επίμονο σύμπτωμα κατά την Άνοιξη. Μέτρα πρόληψης.

Άνοιξη: Ο καιρός αλλάζει, η γύρη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το αεράκι της Άνοιξης που τη διασπείρει προκαλεί έντονη ανοσολογική απάντηση σε ευαίσθητα άτομα και εμφάνιση ρινικής συμφόρησης αλλεργικής αιτιολογίας που επιπλέκει τις συχνές  κατά την Άνοιξη ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις. Έτσι, το μπούκωμα ή ρινική συμφόρηση είναι συχνό και επίμονο σύμπτωμα κατά την Άνοιξη. Χαρακτηρίζεται από απόφραξη της μύτης, πταρμό ή ρινική έκκριση. Ενίοτε προσλαμβάνει τόσο έντονα χαρακτηριστικά, που ο ασθενής επιθυμεί να επανέλθει ο Χειμώνας με τις συνήθεις αναπνευστικές ιώσεις.

Συχνά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι επιδεινώνουν το συχνό, κατά την περίοδο αυτή, φαινόμενο της μπουκωμένης μύτης:

Διασκεδάζουν και επισκέπτονται χώρους με συνωστισμό

Παρά το γεγονός ότι η δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, μας έχει εφοδιάσει με προστατευτικά αντισώματα έναντι ποικίλων ιών, επιθετικές αναπνευστικές ιώσεις δεν ελλείπουν κατά τη διάρκεια της Άνοιξης εξακολουθώντας να προκαλούν ρινική συμφόρηση ή να επιδεινώνουν τη ρινική συμφόρηση λόγω γύρης. Άτομα με πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να εμφανίσουν σοβαρότερα σύνδρομα ή μπορεί να αναπτύξουν μικροβιακές επιμολύνσεις και σοβαρή εξασθένηση που μπορεί να οδηγήσει ενίοτε στον θάνατο. Μερικά απλά μέτρα, σας δίνουν τη δυνατότητα να μειώσετε τη συχνότητα των χώρων με συνωστισμό που επισκέπτεστε: Αποφύγετε ώρες αιχμής κατά την επίσκεψή σας στα supermarket και κατά τη μετακίνησή σας με μέσα μαζικής μεταφοράς. Εάν επιλέξετε να επισκεφτείτε κάποιο νυχτερινό κέντρο με την παρέα σας επιλέξτε κέντρα με καλό εξαερισμό και προτιμήστε, εφόσον η εργασία σας το επιτρέπει,  να τα επισκεφτείτε σε εργάσιμη ημέρα και όχι Σαββατοκύριακα.

Αμελούν το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών

Τα χέρια μας είναι η πρώτη εστία που επισκέπτονται μικρόβια, ιοί, το ξικοί παράγοντες αλλεργιογόνα. Να πλένετε τα χέρια σας οπωσδήποτε μετά από συναλλαγές, κοινωνικές επαφές, μετά την επιστροφή σας στο σπίτι από την εργασία σας, κατά την άφιξή σας στο γραφείο, πριν το φαγητό, μετά την αφόδευση, τουλάχιστον επί 25 δευτερόλεπτα. Διδάξτε τα παιδιά σας πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους και ελέγξτε εάν οι παιδότοποι και οι χώροι φύλαξης των νηπίων σας τηρούν τους σωστούς κανόνες υγιεινής. Οι κάτοχοι παιδότοπων και χώρων φύλαξης των νηπίων πρέπει να μεριμνούν επιπροσθέτως για το σωστό καθαρισμό κοινόχρηστων παιχνιδιών και αντικειμένων.

Επιμένουν να καπνίζουν

Η μύτη έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Συντελεί στην ύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, ενώ κατακρατά άχρηστα στοιχεία, μικροοργανισμούς και ρύπους, που θα δρούσαν διαφορετικά βλαπτικά στους βρόγχους. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν τη ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα. Η μύτη περιβάλλεται από τους παραρρίνιους κόλπους, ανατομικές κοιλότητες, που καλύπτονται από αναπνευστικό επιθήλιο. Οι παραρρίνιοι κόλποι περιλαμβάνουν τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους και τους σφηνοειδείς κόλπους. Οι παραρρίνιοι κόλποι συντελούν στην παραγωγή υψηλών ποσοτήτων τοξικών ουσιών για μία πλειάδα ιών, βακτηρίων, μυκήτων και καρκινικών κυττάρων. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, που αλλοιώνουν τους προστατευτικούς αυτούς μηχανισμούς άμυνας της μύτης, με αποτέλεσμα την πτώση της τοπικής ανοσολογικής ικανότητας.

Δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας έναντι της γύρης

To μπούκωμα στην αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται στην υπερβολική ανοσολογική απάντηση του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος που καλούνται αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα κατά την Άνοιξη είναι αυξημένα λόγω της  σχετικής ανθοφορίας των φυτών. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με την εφαρμογή γενικών και ειδικών μέτρων πρόληψης σε ανθρώπους με αλλεργική προδιάθεση.

  • Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά
  • Τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν
  • Άμεση αλλαγή ρουχισμού μετά την επιστροφή στο σπίτι.
  • Συνιστώνται εξωτερικά πλαστικά καλύμματα στα κρεβάτια και τα μαξιλάρια.
  • Απομάκρυνση χαλιών διότι το χαλί κρατά και παγιδεύει σκόνη και αλλεργιογόνα.

Χρησιμοποιήστε ειδικά κλιματιστικά συστήματα για αλλεργικούς που διασφαλίζουν επαρκή αερισμό του χώρου κατακρατώντας τη γύρη.

Μη στεγνώνετε τα ρούχα σας έξω, καθώς η γύρη μπορεί να μεταφερθεί από τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι με αυτόν τον τρόπο. Χρησιμοποιήστε στεγνωτήριο ρούχων ή απλώστε τα ρούχα τις ώρες που η γυρεοφορία δεν είναι υψηλή.

Κάνουν κατάχρηση τοπικών αποσυμφορητικών

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η κατάχρηση τοπικών ρινικών αποσυμφορητικών από τον πληθυσμό αυξάνει κατά την Άνοιξη. Η κατάχρησή τους οδηγεί σε φαρμακογενή ρινίτιδα, λόγω αγγειδιαστολής του ρινικού βλεννογόνου. 

http://www.iatronet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.