Κάλιο: Τι είναι και σε ποιές τροφές το βρίσκουμε;


Κατερίνα Καρακικέ / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Κατερίνα Καρακικέ είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διατροφή, εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διατροφή για νεφροπαθείς.

Το σώμα χρειάζεται κάλιο για σχεδόν όλα όσα κάνει, συμπεριλαμβανομένης της σωστής λειτουργίας των νεφρών και της καρδιάς, της μυϊκής συστολής και της νευρικής μετάδοσης.

Η ποσότητα καλίου που χρειάζεστε κάθε μέρα εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο σας.

Ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες σε χιλιοστόγραμμα (mg)

Στάδιο ζωήςΣυνιστώμενη ποσότητα
  
Γέννηση έως 6 μήνες400 mg
Βρέφη 7-12 μηνών860 mg
Παιδιά 1-3 ετών2,000 mg
Παιδιά 4-8 ετών2,300 mg
Παιδιά 9-13 ετών (αγόρια)2,500 mg
Παιδιά 9-13 ετών (κορίτσια)2,300 mg
Έφηβοι 14-18 ετών (αγόρια)3,000 mg
Έφηβοι 14-18 ετών (κορίτσια)2,300 mg
Ενήλικες 19+ ετών (άνδρες)3,400 mg
Ενήλικες 19+ ετών (γυναίκες)2,600 mg
Έγκυες έφηβες2,600 mg
Έγκυες γυναίκες2,900 mg
Έφηβες που θηλάζουν2,500 mg
Θηλάζουσες γυναίκες2,800 mg

Ποια τρόφιμα παρέχουν κάλιο;

Το κάλιο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και μπορείτε να λαμβάνετε τις συνιστώμενες ποσότητες καλίου τρώγοντας μια ποικιλία τροφίμων.

Φρούτα

Κάλιο περιέχεται σε φρούτα όπως αποξηραμένα βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, χυμό πορτοκαλιού και μπανάνες

Λαχανικά

Λαχανικά όπως κολοκύθα βελανιδιάς, πατάτες, σπανάκι, ντομάτες και μπρόκολο.

Επίσης, κάλιο περιέχουν οι φακές, τα φασόλια, η σόγια και οι ξηροί καρποί αλλά και το γάλα και το γιαούρτι, τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια. Για να πετύχετε τον ημερήσιο στόχο σας για το κάλιο, σκεφτείτε να προσθέσετε κάποια από αυτά τα τρόφιμα στο μενού σας σε τακτική βάση:

  • 1 μέτρια ψητή πατάτα με φλούδα: 930 mg Καλίου
  • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι: 840 mg Καλίου
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες: 618 mg Καλίου
  • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο: 460 mg Καλίου
  • 1 φλιτζάνι πεπόνι σε κύβους: 430 mg Καλίου
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες: 430 mg Καλίου
  • 1 μέτρια μπανάνα:: 420 mg Καλίου
  • 1 φλιτζάνι ωμό καρότο σε φέτες: 390 mg Καλίου
  • 1 φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών: 350 έως 380 mg Καλίου
  • ½ φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές: 365 mg Καλίου
  • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα: 320 mg Καλίου

Συμπεριλαμβάνοντας μια ποικιλία τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας σε κάλιο για την ημέρα, καθώς και να λάβετε άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που προάγουν την υγεία.

Υποκατάστατα αλατιού

Το κάλιο είναι συστατικό σε πολλά υποκατάστατα αλατιού που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να αντικαταστήσουν το επιτραπέζιο αλάτι.

Εάν έχετε νεφροπάθεια ή εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα, αυτά τα προϊόντα μπορεί να κάνουν τα επίπεδα καλίου σας πολύ υψηλά. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα αλατιού.

Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με το κάλιο που πρέπει να γνωρίζω;

Ναι, ορισμένα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το κάλιο.

Αναστολείς ΜΕΑ και αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARB)

Οι αναστολείς ΜΕΑ, όπως η βεναζεπρίλη, και οι ARBs, όπως η λοσαρτάνη, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της καρδιακής νόσου και της νεφρικής νόσου.

Μειώνουν την ποσότητα του καλίου που χάνεται στα ούρα και μπορεί να κάνουν τα επίπεδα καλίου πολύ υψηλά, ειδικά σε άτομα που έχουν νεφρικά προβλήματα.

Καλιοσυντηρητικά διουρητικά

Τα καλιοσυντηρητικά διουρητικά, όπως η αμιλορίδη και η σπιρονολακτόνη, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την ποσότητα καλίου που χάνεται στα ούρα και μπορεί να κάνουν τα επίπεδα καλίου πολύ υψηλά, ειδικά σε άτομα που έχουν νεφρικά προβλήματα.

Βρόγχος και θειαζιδικά διουρητικά

Τα βροχοειδή διουρητικά, όπως η φουροσεμίδη  και η βουμετανίδη, και τα θειαζιδικά διουρητικά, όπως η χλωροθειαζίδη και η μετολαζόνη, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του οιδήματος. Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν την ποσότητα του καλίου που χάνεται στα ούρα και μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα καλίου.

Ενημερώστε το γιατρό, το φαρμακοποιό, τον Διαιτολόγο και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για όλα τα συμπληρώματα διατροφής και τα συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνετε.

Μπορούν να σας ενημερώσουν εάν τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακά σας ή εάν τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά, χρησιμοποιεί ή διασπά θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο.

Κάλιο και υγιεινή διατροφή

Οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους από την τροφή, συμβουλεύουν οι Διεθνείς και Εθνικοί Οργανισμοί Υγείας.

Τα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλες ουσίες που ωφελούν την υγεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής παρέχουν θρεπτικά συστατικά που διαφορετικά οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταναλώνουν σε ποσότητες μικρότερες από τις συνιστώμενες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία μιας υγιεινής διατροφής, ανατρέξτε στις Διατροφικές Οδηγίες και σε πτυχιούχους Διαιτολόγους.

diatrofi.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.