Οι παλμοί της καρδιάς δεν κινδυνεύουν από την καφεΐνη


Αρκεί η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο.Σε αντίθεση με την πεποίθηση που κυριαρχεί ότι ο καφές επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό, νέα μελέτη υποστηρίζει ότι -υπό προϋποθέσεις- μπορείτε να πίνετε καφέ άφοβα.

Ερευνητές του UC San Francisco έχουν καλά νέα για όσους δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς καφεΐνη, αφού ανατρέπουν τα δεδομένα ότι η καφεΐνη (σε φυσιολογικές ποσότητες) διαταράσσει τους παλμούς μας, πεποίθηση ευρέως διαδεδομένη μέχρι τώρα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, μετρήθηκε η κατανάλωση καφεϊνούχων προϊόντων για μια περίοδο 12 μηνών, αντί για σύντομο χρονικό διάστημα, και τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στοJournal of the American Heart Association τον Ιανουάριο του 2016, έδειξαν ότι οι κλινικές συστάσεις ενάντια στην τακτική κατανάλωση καφεϊνούχων προϊόντων πρέπει να αναθεωρηθούν, καθώς μέχρι τώρα απέτρεπαν σε πολλές περιπτώσεις τον κόσμο από το να καταναλώνει ρόφημα σοκολάτας, καφέ και τσάι, τα οποία μπορεί να έχουν καρδιαγγειακά οφέλη κι όχι να βλάπτουν. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Gregory Marcus, MD, MAS, καρδιολόγος του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο και διευθυντής της κλινικής έρευνας στο τμήμα καρδιολογίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μελέτες που μιλούσαν για κολπικές εκτακτοσυστολές (PACs) και έκτακτες κοιλιακές συστολές (PVCs) συνδέοντάς τες με την κατανάλωση καφεΐνης, είχαν πραγματοποιηθεί πριν δεκαετίες και δεν είχαν χρησιμοποιήσει τις PACs και PVCs σαν πρωταρχικό αποτέλεσμα.

Στη μελέτη, ο Marcus και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν 1.388 τυχαίους συμμετέχοντες από τη βάση δεδομένων της μελέτης Καρδιαγγειακής Υγείας του National Heart, Lung and Blood Institute, αποκλείοντας αυτούς που είχαν επίμονους έξτρα χτύπους.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν με ηλεκτοκαρδιογραφήματα, ενώ η κατανάλωση καφέ, τσαγιού και σοκολάτας καθορίστηκε μέσω έρευνας. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, οι 840, δηλαδή το 61%, κατανάλωνε περισσότερα από ένα καφεϊνούχο προϊόν καθημερινά.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά στα PACs και PVCs σε σχέση με την κατανάλωση καφέ, που σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει πρότερο πρόβλημα αρρυθμιών, ο καφές δεν επηρεάζει.

Πιείτε, λοιπόν, τον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα σας χωρίς φόβο και χωρίς… υπερβολή!

http://www.clickatlife.gr

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s