Αγάπη: Υπάρχει κάτι πιο πολύπλοκο και μπερδεμένο;


imageΗ λέξη αγάπη στην αγγλική γλώσσα είναι μια χαζο-λέξη. Έχει τόσες πολλές έννοιες, τόσες πολλές σημασίες, που τελικά έχει χάσει τη σημασία της…

Οι άγιοι όρισαν ως αγάπη το ‘να δίνεις χωρίς περιμένεις ότι θα λάβεις κάτι σε αντάλλαγμα.’ Αυτός ο άγιος ορισμός της αγάπης μπορεί να μας φαίνεται λίγος. Αλλά υπάρχει τρόπος να απελευθερωθούμε από  τον επαναλαμβανόμενο ξεμυαλιστικό /ρομαντικό  ορισμό της αγάπης, αν το επιθυμούμε.

 

Ανοίγοντας το Τσάκρα της Καρδιάς

loveΓια να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι άλλοι δεν είναι η πηγή  για να βιώσουμε εμείς την εμπειρία της αγάπης.  Απλά οι άλλοι λειτουργούν σαν  κίνητρο για την εμπειρία μας. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να είναι τρελά ερωτευμένος με κάποιον που δεν μοιράζεται ούτε ανταποδίδει τα ίδια συναισθήματα. Η εμπειρία  του να είσαι ερωτευμένος ή/και  να αγαπάς κάποιον δεν εξαρτάται από το αν το άλλο άτομο νιώθει το ίδιο. Στη λαική κουλτούρα κάτι τέτοιο θεωρείται τραγική ή ανώριμη αγάπη, γιατί υποφέρεις εξαιτίας ανεκπλήρωτων προσδοκιών.

Η θεραπεία για την ψευδαίσθηση ότι η εμπειρία μας στην αγάπη πηγάζει από τους άλλους, είναι απλή και δυνατή. Είναι να καταφέρουμε να ανοίξουμε το τσάκρα της καρδιάς μας. Οι άνθρωποι πειραματίζονται με αυτό το φαινόμενο, καθημερινά, μέσω του διαδικτύου. Χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούν βιντεάκια με γατάκια, κουτάβια και παιδιά και αυτό γιατί ενεργοποιεί κάποιο άνοιγμα στα τσάκρα της καρδιάς τους. Ο πιο συνειδητός και δυναμικός τρόπος να ανοίξει το τσάκρα της καρδιάς είναι να γίνονται οι ασκήσεις και οι διαλογισμοί που είναι σχεδιασμένοι ακριβώς για το σκοπό αυτό.

Ο διαλογισμός του χαμογελαστού Βούδα, όπως διδάχθηκε από το Yogi Bhajan είναι ο πιο τέλειος και αποτελεσματικός τρόπος για να το πετύχουμε. Ένα στοιχείο κλειδί στον διαλογισμό αυτό, είναι να διατηρήσετε την πίεση δυνατή και βαθειά ανάμεσα στις ωμοπλάτες, στο κέντρο της πλάτης σας. Επίσης, ο Yogiji δίδαξε μια παραλλαγή αυτού του διαλογισμού όπου η χρονική διάρκεια είναι 15 λεπτά. Είπε ότι ο διαλογισμός μπορεί να γίνει επίπονος περίπου στα 7 λεπτά.  Να συνεχίσετε όμως μέχρι τα 15 λεπτά για να αποκτήσετε την εμπειρία της ευδαιμονίας της ανοιχτής καρδιάς.

Αυτή και άλλες τεχνικές της Κουνταλίνι Γιόγκα μπορούν να μας δώσουν τη δύναμη να αποκτήσουμε τον έλεγχο στο άνοιγμα του δικού μας κέντρου της καρδιάς. Όταν αυτό συμβεί, εξαφανίζεται η ψευδαίσθηση ότι οι εμπειρίες μας στην αγάπης εξαρτώνται από τους άλλους.

Το να τελειοποιήσετε τις τεχνικές για το άνοιγμα της καρδιάς, όπως αυτή του Διαλογισμού του χαμογελαστού Βούδα, θα σας δώσει δύναμη προκειμένου να αναλάβετε πλήρως την ευθύνη της ευτυχίας σας και του συναισθήματος  να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Αυτό μας απελευθερώνει ώστε να ανοίξουμε την πόρτα στην ευκαιρία  να αναπτύξουμε την πνευματική αγάπη

Η  πνευματική αγάπη ορίζεται σαν μονόδρομος. Γεννιέται μέσα σας η αγάπη και μετά τη δίνετε απλόχερα, χωρίς να περιμένετε να λάβετε κάτι πίσω ως αντάλλαγμα. Το να αγαπάς και να περιμένεις να πάρεις κάτι πίσω είναι δοσοληψία.  Εγώ σου δίνω κάτι και εσύ μου δίνεις κάτι άλλο. Μια σχέση βασισμένη σε κοινές προσδοκίες – αυτό είναι συναλλαγή, όχι αγάπη. Πρακτικά είναι συναλλαγή  του Εγώ. Το Εγώ και η αγάπη δεν συμβαδίζουν.

 

Ένα δώρο Αγάπης

Το πολυτιμότερο δώρο αγάπης που έλαβα σ’ αυτή τη ζωή, το έλαβα από το Yogi Bhajan. Το δώρο που μου χάρισε ήταν  ότι εντόπισε το εγώ μου, το έφερε στην επιφάνεια, το «χτύπησε» μέχρι να γίνει μια λεπτή πάστα, το άφησε στον ήλιο να στεγνώσει, έκαψε την πάστα μέχρι να γίνει σκόνη, και τη σκόρπισε στη θάλασσα.

Είναι σαφές ότι δεν υπήρξε απόλυτη επιτυχία, αλλά για κάθε μόριο του εγώ που κατάφερνε να εξαφανίσει, ένα άλλο μόριο γεννιόταν στη θέση του  και ήταν πολύ καλύτερο.

Η αγάπη του ήταν άνευ όρων γιατί δεν τον ένοιαζε αν η αντίδρασή μου στην επώδυνη διαδικασία  θα με οδηγούσε  να τον απορρίψω ή να τον κατηγορήσω.

Ποτέ δεν υπήρξα πραγματικά καλός μαθητής αυτού του  Άριστου Δάσκαλου, αλλά η μικρή ικανότητα που έχω να αγαπώ, οφείλεται 100% στη γενναιοδωρία του και στην ανιδιοτέλεια του.

Προσεύχομαι  κάποια μόρια αγάπης να μεταφέρονται σε όποιον διαβάζει ετούτο το κείμενο.

 

Μετάφραση: Σοφία Navjiwan

Επιμέλεια κειμένου: Seva Simran K.

http://kundaliniyoganet.gr/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s