Παγωμένο και καταπιεσμένο συναίσθημα


pagomenoΠαρατηρώντας  προσεκτικά και συνδεόμενη με το συναίσθημα ώστε να <νιώσω > στην επικοινωνία μου με τους άλλους ανθρώπους, το υποσυνείδητο μύνημα που εκπέμπουν,  ανακαλύπτω ότι οι αντιστάσεις  που έχουν, οφείλονται σε δυο ειδών συναισθηματικές  καταστάσεις < το συναίσθημα που παγώνει και το συναίσθημα που καταπιέζεται>

Μετά την γέννηση του παιδιού και μέχρι την ηλικία των έξη, εφτά χρόνων που αναπτύσσεται η νοητική του αντίληψη, το παιδί νιώθει και αντιλαμβάνεται την παρουσία των γονιών και της υπόλοιπης οικογενείας συναισθηματικά.

Όποια κι αν είναι η συναισθηματική κατάσταση των γονιών το παιδί την τραβά και  ρουφά  συναισθηματικά  ότι συμβαίνει, χωρίς  να μπορεί να αμυνθεί.

Ένα σκηνικό  διαπληκτισμού ,πανικού, δακρύων, θλίψης  κτλ από τους γονείς ,το παιδί το αρπάζει και το εντυπώνει στην συναισθηματική του μνήμη ανάλογα  με το πώς το αντιλαμβάνεται  την ώρα που το βιώνει.

Τότε δημιουργείται ένα ρήγμα, ένα τραύμα συναισθηματικό.

Η αρχή της συναισθηματικής άμυνας του παιδιού  ξεκινά μόλις το παιδί αρχίσει να αναπτύσσει την νοητική αντίληψη .

Τότε  έχουμε δυο περιπτώσεις:

Στην πρώτη περίπτωση παγώνει το συναίσθημα και στην δεύτερη το καταπιέζει.

Όλα αυτά γίνονται ασυνείδητα και αντανακλαστικά  προκειμένου το παιδί να ανταπεξέλθει στο βαρύ συναισθηματικό φορτίο, που αντιλαμβάνεται νοητικά από την κατάσταση που βιώνει.

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ένα παιδί που φοβάται και νιώθει ενοχές και ο τρόπος που αντιδρά είναι να παγώσει αυτό που νιώθει,  διαγράφοντας πολλές  φορές από την μνήμη του  την συναισθηματική κατάσταση που βίωσε.

Αργότερα η επικοινωνία του με τους υπολοίπους ανθρώπους θα βασίζεται στην λογική και μόνο, αποκλείοντας κάθε συναισθηματική επικοινωνία γιατί  θα του προκαλεί φόβο.

Η αίσθηση του συναισθήματος όμως εξακολουθεί να υπάρχει υποσυνείδητα και αισθάνεται δυστυχισμένο.

Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε ένα παιδί που νιώθει θυμό και ευθύνη για την συναισθηματική κατάσταση που βίωσε και  σίγουρα δεν είναι υπεύθυνο γι αυτό.

Το παιδί είναι αθώο ποτέ δεν ευθύνεται γι αυτά που του μεταδίδουν οι μεγάλοι.

Ο τρόπος  που θα αντιδράσει είναι να καταπιέσει το συναίσθημα για να γίνει αποδεκτό.

Έτσι δημιουργείται ένας εκρηκτικά θυμωμένος άνθρωπος που θα νιώθει αδικημένος, ενώ το συναίσθημα θα κοχλάζει μέσα του και θα το διοχετεύει έξω στο περιβάλλον του με ξεσπάσματα αλλά πολλές φορές και με εξαρτήσεις (ποτό, τζόγος, ναρκωτικά κτλ ).

Οι εξαρτήσεις ουσιαστικά είναι ο τρόπος απόδρασης από τον ίδιο μας τον εαυτό και από το συναίσθημα που υπάρχει μέσα και  δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.

Με την εξάρτηση δηλώνω πρώτα στον εαυτό μου και ύστερα στους άλλους  <ΤΟ ΦΕΥΓΩ Η ΤΟ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΟΥ>

Έτσι έχουμε μια ατέρμονη αναπαραγωγή μιας πρωταρχικής, συναισθηματικής κατάστασης σε όλα τα χρόνια της ζωής μας, ενός παγωμένου ή καταπιεσμένου συναισθήματος.

Έχουμε μια διαρκή υποσυνείδητη άρνηση να πλησιάσουμε το αιτιώδες συναισθηματικό σημείο, παγώνοντας ή καταπιέζοντας το συναίσθημα που διεγείρει την συναισθηματική μνήμη.

Το αιτιώδες σημείο προκαλεί μεγάλη δυσφορία και πόνο.

Η αποφυγή του πόνου όμως δημιουργεί μεγαλύτερη δυσφορία.

 Το παγωμένο και το καταπιεσμένο συναίσθημα είναι αυτό που δημιουργεί τα δράματα  και τους  ρόλους  θύματος, θύτη.

Στο παγωμένο συναίσθημα είναι σαν να βάζουμε το χέρι μας στην φωτιά, να καίγεται και εμείς να μην το καταλαβαίνουμε.

Στο καταπιεσμένο συναίσθημα, βάζουμε το χέρι στην φωτιά κι ενώ καταλαβαίνουμε ότι καιγόμαστε, το αφήνουμε εκεί να καίγεται.

Τα συναισθήματα του φόβου, της θλίψης και του θυμού  είναι συναισθήματα που αν δεν τα χαρακτηρίσουμε αρνητικά, θα μας  βοηθήσουν  να επαναφέρουμε  το αυθεντικό , πρωταρχικό, συναίσθημα και αίσθηση που χάσαμε, αλλά και στο αιτιώδες εκείνο σημείο που αργότερα στηρίξαμε και δημιουργήσαμε σ’ όλη μας την ζωή.

Το πάγωμα και η καταπίεση του συναισθήματος είναι η ασυνείδητη τάση να αποφύγω  τον πόνο και τον φόβο που βίωσα στο παρελθόν.

Είναι το σκοτεινό κομμάτι του εαυτού μας που εκλιπαρεί να βγει στο φως για να θεραπευτεί.

Ζωή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s