Θεραπεύεται η κολπική μαρμαρυγή;


kolpΗ κολπική μαρμαρυγή είναι μία νόσος και όχι απλά μια αρρυθμία και χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση με κατάλληλη επιλογή της αντιπηκτικής, αντιαρρυθμικής και επεμβατικής θεραπείας αλλά και των συνοδών νοσημάτων σε συνεργασία με τις άλλες ειδικότητες. Περισσότεροι από 100.000 Έλληνες εμφανίζουν κάποιον από τους τύπους κολπικής μαρμαρυγής (παροξυσμική όταν τα επεισόδια διαρκούν ώρες ή μέρες, εμμένουσα όταν διαρκούν εβδομάδες ή μήνες και χρόνια όταν είναι πια μόνιμη).

Η Μονάδα Κολπικής Μαρμαρυγής του Athens Heart Center είναι η πρώτη πρότυπη μονάδα στην Ελλάδα που στόχο έχει αυτήν την ολιστική αντιμετώπιση της νόσου καλύπτοντας όλο το φάσμα των φαρμακευτικών και επεμβατικών μεθόδων.

Τι είναι και τι συμπτώματα μας προκαλεί η κολπική μαρμαρυγή;
Στην κολπική μαρμαρυγή οι κόλποι της καρδιάς συστέλλονται άρρυθμα και ανοργάνωτα προκαλώντας συχνά συμπτώματα όπως αίσθημα παλμών, δύσπνοια, ζάλη και εύκολη κόπωση.

Από τι κινδυνεύουμε;
Λόγω του αποδιοργανωμένου ρυθμού στους κόλπους της καρδιάς, το αίμα δεν προωθείται επαρκώς και μπορεί να λιμνάσει οδηγώντας σε σχηματισμό θρόμβου αλλά και σε επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας. Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου και πενταπλάσιο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μπορεί να προληφθεί η κολπική μαρμαρυγή;
Ορισμένοι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής μπορούν να ελεγχθούν ή να τροποποιηθούν, όπως η αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση), η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η μείωση του σωματικού βάρους και η εξάλειψη της υπνικής άπνοιας. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου δεν ελέγχονται, όπως η προχωρημένη ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;
Δύο είναι οι σημαντικοί στόχοι θεραπείας στην κολπική μαρμαρυγή:

  • η πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού με την χορήγηση αντιπηκτικών όπου κρίνεται απαραίτητο
  • η αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού ο οποίος επιτυγχάνεται είτε με χορήγηση αντιαρρυθμικών φαρμάκων είτε πιο αποτελεσματικά με την κατάλυση (ablation) κολπικής μαρμαρυγής.

Πως γίνεται η κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής
Η κατάλυση είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται όταν τα φάρμακα αποτυγχάνουν ή ακόμα και ως πρώτη θεραπευτική επιλογή ειδικά σε νέους ασθενείς. Στόχος είναι η οριστική εξαφάνιση ή τουλάχιστον η σημαντική μείωση των επεισοδίων και των συμπτωμάτων.
Κατά την κατάλυση χορηγούμε ενέργεια (θερμική βλάβη ή κρυοπηξία) και εξουδετερώνουμε τις εστίες στην καρδιά (πνευμονικές φλέβες) που προκαλούν την κολπική μαρμαρυγή.

Ποιες οι εξελίξεις στην κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής;
Τα τελευταία 15 χρόνια, έχει σημειωθεί αλματώδης πρόοδος λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, ειδικά όσον αφορά στην κρυοπηξία των πνευμονικών φλεβών. Οι νέες τεχνολογίες κρυοπηξίας των πνευμονικών φλεβών παρουσιάζουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα (70-80%), μεγαλύτερη ασφάλεια και έχουν μειώσει κατά πολύ τον χρόνο της επέμβασης.
Μόλις τον μήνα Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι πρώτες επεμβάσεις θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής με το νέο σύστημα κρυοπηξίας 3ης γενιάς, με το οποίο προσδοκώνται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Στην Μονάδα Κολπικής Μαρμαρυγής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών πραγματοποιείται η επιλογή των ασθενών για κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής με βάση τον ενδεδειγμένο αρχικό κλινικοεργαστηριακό έλεγχο. Όσο πρωιμότερα στην εξέλιξη της νόσου επεμβαίνουμε, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η κατάλυση. Ειδικά σε νέους ασθενείς προσφέρει πλήρη ίαση.

Πως πραγματοποιείται η κρυοπηξία των πνευμονικών φλεβών
Η επέμβαση πραγματοποιείται από το δεξιό μηρό υπό ήπια νάρκωση και διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο για μία νύκτα και επιστρέφουν στο σπίτι την επόμενη ημέρα και στη δουλειά τους την μεθεπόμενη.
Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε επέμβαση που απαιτεί χειρουργική τομή στο δέρμα και εισαγωγή καθετήρα, υπάρχει μικρός κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών.

* Ο Δημήτρης Τσιαχρής, Καρδιολόγος-Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος, είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Βηματοδότησης και Ηλεκτροφυσιολογίας στο Πρότυπο Κέντρο Καρδιάς και Αγγείων (Athens Heart Center) του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

health.in.gr

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s