Αλκοολούχα ποτά, πλούσιοι… καφέδες και γαλακτοκομικά τα υγρά που δίνουν περισσότερες θερμίδες στους Έλληνες


potaΝέα μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποκαλύπτει ποια υγρά επιλέγουν οι Έλληνες στη διατροφή τους, πόσο συχνά τα καταναλώνουν καθώς και πόσες θερμίδες προσλαμβάνουν από αυτά. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαικούς λαούς, φαίνεται οτι παίρνουμε τις περισσότερες «υγρές» θερμίδες μας από από τα διάφορα ροφήματα καφέ, τα γαλακτοκομικά και… τα αλκοολούχα ποτά, και λιγότερο από χυμούς φρούτων, αναψυκτικά, τσάι και άλλα αφεψήματα!

Οι Έλληνες προτιμούν εμπλουτισμένα ροφήματα καφέ, γαλακτοκομικά και …αλκοόλ

Συνολικά τα υγρά και ποτά που πίνουν οι Έλληνες συνεισφέρουν περίπου στο 25% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης ημερησίως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που έγινε σε δείγμα 1000 Ελλήνων ενηλίκων και των δύο φύλων. Με απλά λόγια, καθημερινά προσλαμβάνουμε κατά μέσο όρο 480-490 θερμίδες από τα διάφορα υγρά που πίνουμε. Στην Ελλάδα όμως διαφέρουμε όσον αφορά στο τι επιλέγουμε να πιούμε, σε σχέση με άλλους λαούς της Ευρώπης. Τα ροφήματα που καταναλώνονται πιο συχνά και επομένως συνεισφέρουν περισσότερο στις συνολικές θερμίδες, είναι το γάλα/ σοκολατούχο γάλα, τα ροφήματα καφέ και τα αλκοολούχα ποτά, καλύπτοντας το 17% της συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Στην περίπτωση του καφέ, δε, ο σκέτος καφές δεν περιέχει θερμίδες, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είμαστε πρωταθλητές στους πλούσιους καφέδες που συνήθως εμπλουτίζονται με σιρόπια, αφρόγαλα, σαντιγί, κρέμες κτλ, τα οποία προσδίδουν τις επιπλέον θερμίδες.

Από την άλλη πλευρά, οι χυμοί φρούτων, τα φρουτοποτά, τα αναψυκτικά, το τσάι και άλλα αφεψήματα καταναλώνονται σε μικρότερη συχνότητα, καλύπτοντας έτσι το 5% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης. Πιο συγκεκριμένα, τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αναψυκτικά και οι χυμοί καλύπτουν το 2,8% και 2,7% των ημερήσιων θερμίδων, ενώ τα γαλακτοκομικά και οι καφέδες 5% και 5,2% αντίστοιχα, με το αλκοόλ να ανεβαίνει στο 7,2% των συνολικών μας ημερήσιων θερμίδων.

Ροφήματα Ποσοστό κάλυψης ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης – Χειμώνας Ποσοστό κάλυψης ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης – Καλοκαίρι
Γάλα/ σοκολατούχο γάλα 6,6% 5%
Ροφήματα καφέ 7,9% 5,2%
Αλκοολούχα ποτά 2,6% 7,2%
Φυσικοί χυμοί 1,7% 2,7%
Αναψυκτικά 0,5% 2,8%

 

Τέλος, η μελέτη έδειξε οτι η πρόσληψη θερμίδων από ροφήματα το καλοκαίρι είναι υψηλότερη από ό,τι το χειμώνα, και μεγαλύτερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και για τις δύο εποχές.

Πηγή: Malisova et al. Evaluation of Drinks Contribution to Energy Intake in Summer and Winter.  Nutrients 2015, 7, 3724-3738

http://health.in.gr

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s