Οταν το ΟΧΙ γίνεται συνειδητή επιλογή.


oxiΟχι στην κακοποίηση, (συναισθηματική, νοητική, φυσική).

Οχι στα κέντρα εξουσίας έξω από εμάς.

Οχι στις εξαρτήσεις.

ΝΑΙ στον εαυτό μας, ΝΑΙ στην ζωή, ΝΑΙ στην δυναμική μας.

Αν δούμε  τις εξαρτήσεις στην ουσία τους, θα παρατηρήσουμε ό,τι εξάρτηση δημιουργούμε φυσικά, νοητικά και συναισθηματικά, όταν αποφεύγουμε να νιώσουμε και  να διαχειριστούμε τα συναισθήματα που υπήρχαν από πάντα μέσα μας  που  όσο μεγαλώνουμε διογκώνονται.

Έτσι εξαρτιόμαστε από τους άλλους για να πάρουμε την ευτυχία, δίνοντας την κυριότητα του εαυτού μας στην διάθεση τους να τον χειριστούν.

Το δικαίωμα του ΟΧΙ στις εξαρτημένες σχέσεις δεν υπάρχει.

Όταν πιστεύουμε και έχουμε την πεποίθηση μεγαλώνοντας ότι αυτός που μας αγαπά ξέρει καλυτέρα από εμάς, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις της εξάρτησης.

Οι συναισθηματικές εξαρτήσεις τραβούν την προσοχή από τον εαυτό μας και  την προσκολλούν έξω από εμάς .Ο άλλος αυτόματα έχει μεγαλύτερη αξία και είναι το κέντρο του σύμπαντος.

Πιστεύουμε ότι τον αγαπάμε και ότι μας αγαπά. Ποιος  μπορεί τελικά να μιλήσει για αυθεντική αγάπη όταν ο ίδιος δεν μπορεί να αγαπήσει, να προσέξει και να ακούσει τον εαυτό του; Πιστεύει όμως ακράδαντα ότι τον αγαπούν και θέλουν το καλό του, όπως κι αυτός αγαπά και θέλει το καλό των άλλων.

Όσο κάποιος είναι στραμμένος προς τα έξω και περιμένει απ έξω την αγάπη, αυτή δεν θα έρθει ποτέ γιατί θα πρέπει  να την βρει μέσα του και  να την δώσει πρώτα στον ίδιο του τον εαυτό.

Η προβολή της αγάπης  από τον εξαρτημένο/η δεν είναι άλλη από την προβολή της μαμάς και του μπαμπά του.

Δεν υπάρχει το αποφασίζω εγώ για μένα, εξαφανίζεται. Το ΟΧΙ είναι ανύπαρκτο, αυτό που υπάρχει είναι το ΝΑΙ σε όλους και ειδικότερα σ αυτούς που έχουμε αδυναμία. Όπως το μικρό παιδί δεν μπορούσε να πει όχι ή να αποφασίσει , γιατί οι γονείς αποφάσιζαν και επέτρεπαν, έτσι κι ο ενήλικας παραμένει ανήλικος όσο δίνει το κέντρο των αποφάσεων του στους άλλους.

Ο θυμός είναι το συναίσθημα που δημιουργείται από την αδυναμία να στηρίξουμε τα θέλω μας, από  φόβο της εγκατάλειψης,της απόρριψης και απώλειας. Δεν έχουμε εκπαιδευτεί να λέμε ΟΧΙ.

Αφαιρούμε εμείς οι ίδιοι το  βασικό μας δικαίωμα της επιλογής  με το ΝΑΙ στους άλλους και το ΟΧΙ στον εαυτό μας.

Τεράστια ποσοστά ενέργειας  διοχετεύουμε έξω προς τους άλλους, ώστε να πείσουμε, να απολογηθούμε ή να διαπραγματευτούμε το κεκτημένο δικαίωμα μας στη ζωή( επειδή οι άλλοι είναι πάντα πιο σημαντικοί). Έτσι αφαιρείται  από εμάς η ενέργεια της κυριότητας και της δυναμικής των επιλογών μας  για μια ισορροπημένη ζωή.

Την ενέργεια αυτή την χαρίζουμε εμείς οι ίδιοι έξω με την πεποίθηση ότι οι άλλοι είναι πολύ σημαντικοί για  εμάς.

Καταναλώνουμε ενέργεια και χρόνο στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε εκείνα τα κομμάτια τους που μας δημιουργούν δυσφορία αντί να επικεντρωθούμε στα δικά μας τα κομμάτια που νιώθουν την δυσφορία.

Αν  παρατηρήσουμε γύρω μας  θα αντιληφτούμε τον ασυνείδητο  τρόπο  λειτουργίας  των κέντρων εξουσίας που καθρεφτίζονται στην κοινωνία, την πολιτική και στον πλανήτη ολόκληρο. Ένα συλλογικό  πατρόν συμπεριφοράς που ξεκινά πρώτα από εμάς τους ίδιους, τον τρόπο σκέψης και  συμπεριφοράς   προς τον εαυτό μας.

<<Αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο  και πολεμάς γι αυτό, άλλαξε πρώτα  τον εαυτό σου κάνοντας ειρήνη μαζί του>>.

Όταν αποφασίζουμε εμείς για  εμάς, αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επιλογής μας, δίχως να ρίχνουμε την ενοχή  έξω. Την αναλαμβάνουμε και την υποστηρίζουμε  στο 100%.

Καμιά δύναμη δεν έχει ο άλλος επάνω  μας. Του την αφαιρούμε  όπως του την είχαμε δώσει.

Τότε έχει δυο επιλογές  1) Να επιδιορθώσει την ασυνείδητη συμπεριφορά του. 2) Να Εξαφανιστεί από την εμπειρία και την ζωή μας.

Ποιος έχει την δύναμη τώρα, ο άλλος ή εμείς που αποφασίσαμε για εμάς;

Η επιλογή του ΟΧΙ στην ασυνείδητη συμπεριφορά του αλλού απέναντι μας  είναι το  ΟΧΙ  δεν συμμετέχω στο ασυνείδητο  και στην κακοποίηση.

Το κέντρο των αποφάσεων το επιστρέφουμε στο εαυτό μας  και σταματούμε τις ευγενικές χορηγίες, χειραγώγησης από τους άλλους προς εμάς  γιατί δεν χειραγωγούμε και δεν διαπραγματευόμαστε εμείς τον εαυτό μας.

Όσο δεν αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη μας, θα εξακολουθούμε να έχουμε στην εμπειρία μας κολλημένα κομμάτια και ανθρώπους.

Το ΟΧΙ σου  εξαλείφει τα δικαιολογητικά, να συμμετέχεις και να συντηρείς μια ασυνείδητη κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα ξεβολεύει τους άλλους από το να σε χρησιμοποιούν και να βολεύονται.

Παύεις αυτόματα να είσαι θύτης ή θύμα και γίνεσαι απλά ο εαυτός που επιτρέπει ή δεν επιτρέπει , γιατί αυτός αποφασίζει.

Η αποδοχή γι αυτό που είναι ο άλλος είναι βασική προϋπόθεση για την ενδυνάμωση μας. Αν δούμε ξεκάθαρα ότι με την συνειδητότητα που έχει αυτό ξέρει να κάνει, τον απαλλάσσουμε  από κάθε προσδοκία και κοιτάζουμε  εμείς την δική μας δουλειά που είναι η ζωή μας.

Χρειάζεται να  καταλάβουμε πώς όταν δίνουμε την δικαιοδοσία να καλύψει κάποιος άλλος την συναισθηματική μας κατάσταση ή την πρακτική, παραμένουμε ακάλυπτοι και εξαρτημένοι.

Βρισκόμαστε οπουδήποτε αλλού έκτος από την επαφή με τον εαυτό μας και το παρόν.

Ο φόβος να αναλάβω την ευθύνη του εαυτού μου δημιουργεί παρασιτικές συχνότητες που παρεμποδίζουν την ενηλικίωση μας γιατί δίνουν την τροφή έξω και όχι μέσα. Δημιουργεί μπλοκάρισμα της ροής και άρρωστα κολλημένα κομμάτια που τρέφονται από την κακοποίηση.

Όσο αρνούμαστε κι έχουμε αντίσταση  να τα αναλάβουμε και να πάρουμε την ευθύνη τους, γίνονται από ψίθυροι, κραυγές και εφιάλτες που μας κυνηγούν και φέρνουν μοναξιά και θάνατο.

Η συγχώρεση δεν μπορεί να λειτουργήσει έξω αν πρώτα δεν λειτουργήσει μέσα μας, προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν δεν συγχωρήσουμε πρώτα εκείνο το κομμάτι του εαυτού μας που έδινε έξω την εξουσία, περιμένοντας να πάρει αγάπη, επιτρέποντας την συναισθηματική κακοποίηση.

Απαιτήσεις κι αξιώσεις μπορούμε να έχουμε μόνο από τον εαυτό μας , γιατί  μόνο αυτός μπορεί να τις καλύψει.

ΝΑΙ στον εαυτό μου σημαίνει ότι  είμαι υπεύθυνος για  τις αποφάσεις μου  κι αυτά που επιθυμώ, σημαίνει ώριμη συμπεριφορά.

Ζωή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s