Τσάκρα: 7 μαγικά κουμπιά στο σώμα σου


tsakraΗ εσωτερική παράδοση περιέγραφε και αγιογραφούσε πάντα το ιδιαίτερο φως που ακτινοβολούν οι θείες μορφές. Όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε απλώς να πιστέψουμε στην ύπαρξή του. Μέχρι που ανακαλύφθηκε η τεχνική της φωτογραφίας Κίρλιαν και τότε φανερώθηκε ένας υπέρλαμπρος κόσμος που αφορούσε και …
 
 

της Ιουλίας Πιτσούλη

…τους κοινούς θνητούς. Αποκαλύφθηκε πως όλοι λάμπουμε ο καθένας μας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

7 chakrasΑυτή η λάμψη, αόρατη συνήθως στο γυμνό μάτι, προέρχεται από το ενεργειακό μας σώμα, αυτό που βρίσκεται σε επαφή με το σύμπαν. Βεβαίως τα πάντα στο σύμπαν είναι στη βάση τους καθαρή ενέργεια. Όσο διαφορετικές κι αν είναι οι μορφές και οι εκδηλώσεις τους είτε πρόκειται για γαλαξίες είτε για ένα ματοτσίνορο στο μάτι μας όλα έχουν ενεργειακή δομή. Δονήσεις πολύ υψηλών συχνοτήτων μας διαπερνούν συνεχώς και μας ζωοποιούν, μας τρέφουν και μας φορτίζουν εισρέοντας στο σώμα μας μέσα από 7 πολύ συγκεκριμένα σημεία που λειτουργούν σαν μετασχηματιστές ενέργειας.

Αυτά είναι τα τσάκρα ή ενεργειακά κέντρα. Η λέξη τσάκρα είναι σανσκριτική και σημαίνει τροχός υποδηλώνοντας την περιδινούμενη ενέργεια. Πρόκειται πιθανόν για ένα αντιδάνειο από την ελληνική λέξη κρίκος. (Από τη λέξη κρίκος προκύπτουν και το τσέρκι, το τσίρκο και η πλατεία στα αγγλικά -circus, όλα σχετιζόμενα με την έννοια του κύκλου.) Κατανεμημένα από τη βάση της σπονδυλικής στήλης ως το ύψος της επίφυσης στον εγκέφαλο, το καθένα έχει τις δικές του ξεχωριστές λειτουργίες και συνδέεται με διαφορετικά όργανα και συμπεριφορές. Η ανάπτυξη εσωτερικών υπερβατικών δυνάμεων ακόμα και η υγεία μας σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία αυτών των 7 ενεργειακών κέντρων ή τσάκρα.

Η ενέργεια σ’ αυτά κινείται ταχύτατα και περιστροφικά δίνοντας την εντύπωση δίνης ή τροχού ή κύκλου- κρίκου. Όσο ανώτερες και ταχύτερες οι δονήσεις τόσο εγγύτερα βρίσκονται στην απειροστή δόνηση που ταυτίζεται με το Θεό. – Ο θεός παράγεται από το ρήμα θέω = τρέχω που σηματοδοτεί εκείνον που κινείται /δονείται γρήγορα-. Τα 7 τσάκρα όμως είναι οι κεντρικές πύλες μετασχηματισμού και ανταλλαγής ενέργειας ανάμεσα σε εμάς και το περιβάλλον μας. Πριν ακόμα αγγίξουμε έναν άνθρωπο τα τσάκρα μας έρχονται σε αμοιβαία επαφή και μας δίνουν ένα σήμα για την ποιότητα και τις προθέσεις του που το συλλαμβάνουμε με τη διαίσθησή μας.

Τα τσάκρα ενεργούν σαν κεραίες ανταλλάσσοντας μηνύματα με το περιβάλλον μας. Μέσα από αυτά μπορούμε να συλλάβουμε τις προθέσεις των άλλων αλλά και να εκπέμψουμε θεραπευτικές δονήσεις καθώς και συνειδητά ή υποσυνείδητα μηνύματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω μας. Καθώς κάθε ένα έχει τη δική του «ταυτότητα» μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας και του ψυχισμού.n

Chakras

1 chakraΤο πρώτο τσάκρα βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης ανάμεσα στους μηρούς και σχετίζεται με τη ζωτική ενέργεια και τη νότα Ντο. Αντιπροσωπεύει τη σύνδεσή μας με τις ρίζες μας και τους οικογενειακούς δεσμούς… Έχει άμεση σχέση με τη θέλησή μας να ζήσουμε και με τη ζωτικότητά μας. Τα αρχέγονα ένστικτα της επιβίωσης έχουν σχέση με το πρώτο τσάκρα. Η αρετή που σχετίζεται με αυτό το ενεργειακό το κέντρο είναι η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση και το σφάλμα η υποταγή στις επιθυμίες. Το χρώμα που το αντιπροσωπεύει είναι το κόκκινο και το άρωμα που το ενεργοποιεί είναι του κέδρου και του γαρίφαλου

2 chakra
Το δεύτερο τσάκρα
βρίσκεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και σχετίζεται με τη δημιουργική δύναμη και τη νότα Ρε. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τη σεξουαλική μας ενέργεια, το χρήμα και την επιρροή μας πάνω στους άλλους δείχνει αν λειτουργεί αρμονικά ή έχει μπλοκαριστεί. Το τσάκρα αυτό σχετίζεται και με τους εθισμούς. Η εκδικητική διάθεση αντλεί την ενέργειά της από αυτό αλλά επίσης και η δημιουργικότητά μας καθώς και η ικανότητά μας να ενθουσιαζόμαστε με ένα σχέδιο ή μια προοπτική. Το πορτοκαλί είναι το χρώμα που το αντιπροσωπεύει ενώ ενεργοποιείται από το άρωμα του ιλάνγκ-ιλάνγκ και του σάνδαλου.

3 chakraΤο τρίτο τσάκρα είναι κοντά στον αφαλό στην περιοχή που ονομάζεται ηλιακό πλέγμα και σχετίζεται με τη συλλογική συνείδηση, τους αδένες των επινεφριδίων, το στομάχι, το ήπαρ, τη χολή, το πάγκρεας και το σπλήνα και τη νότα Μι. Συνδέεται με την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα κυριαρχίας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας αυτού του τσάκρα, το ίδιο και η ντροπή, η ταπείνωση ή η αυταρχική και τυραννική στάση προς τους άλλους. Είναι το σημείο της δύναμής μας και ο προσωπικός μας κώδικας τιμής.Καθορίζει την ποιότητα των συναισθημάτων μας όπως διαμορφώνονται από τους πόθους και τις επιθυμίες μας, το πώς συνδεόμαστε με τους άλλους –οι δυο ακραίες μορφές είναι ο υποτελής ή ο σατράπης- και τον τρόπο που φροντίζουμε τον εαυτό μας. Το χρώμα που αντιπροσωπεύει το τρίτο τσάκρα είναι το κίτρινο και το άρωμα που το ενεργοποιεί είναι της λεβάντας, του δεντρολίβανου και του περγαμόντου.

4 chakraΤο τέταρτο τσάκρα βρίσκεται στην περιοχή της καρδιάς και σχετίζεται με το πνευμονογαστρικό νεύρο το θύμο αδένα και το πάνω μέρος της πλάτης. Σε εσωτερικό επίπεδο σχετίζεται με την παγκόσμια αγάπη και τη νότα Φα. Αντιστοιχεί στην ανώτερη διάνοια αλλά και στην κρίσιμη επιλογή ανάμεσα στο εγώ και στο εμείς. Η αρετή σ’ αυτό το κέντρο είναι η προσφορά υπηρεσίας και η συμπόνια και το σφάλμα η εκπόρνευση των ταλέντων και των αρετών. Η διάθεση για προσφορά που ξεπερνά τα στενά πλαίσια των κοντινών ανθρώπων ή του εαυτού πηγάζει από την ενέργεια αυτού του τσάκρα. Τα χρώματα που το αντιπροσωπεύουν είναι το πράσινο και το ροζ ενώ ενεργοποιείται από το άρωμα του ρόδου.

6 chakraΤο πέμπτο τσάκρα βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού και σχετίζεται με τη θέληση, τον θυρεοειδή αδένα και τη νότα Σολ. Σχετίζεται με τον τρόπο που εκφραζόμαστε λεκτικά και με τη δύναμη της θέλησής μας. Όταν υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις το αποτέλεσμα μπορεί να εκδηλωθεί ως δυσλειτουργία του θυρεοειδούς ή των φωνητικών χορδών. Επίσης όταν δίνουμε το λόγο μας το τσάκρα αυτό ενεργοποιείται έντονα.Το μέταλλο της φωνής, το τραύλισμα, η φλυαρία, η ευχάριστη ομιλία ή οι χυδαίες εκφράσεις εκδηλώνουν την κατάσταση αυτού του τσάκρα. Ένας κόμπος στο λαιμό ή προβλήματα σ’ αυτή την περιοχή δείχνουν μπλοκάρισμα της ενέργειας του 5ου τσάκρα που αντιπροσωπεύεται από το μπλε χρώμα και ενεργοποιείται από το άρωμα του φασκόμηλου και του ευκαλύπτου.

6 chakraΤο έκτο τσάκρα βρίσκεται στο μέτωπο ανάμεσα στα φρύδια και συχνά το ονομάζουν Τρίτο Μάτι. Θεωρείται υπεύθυνο για την ανάπτυξη της ενόρασης, σχετίζεται με τη νότα Λα με την Θεία Αρμονία και το Κάλλος. Δίνει ενέργεια στην υπόφυση, στο αριστερό μάτι, τα αυτιά, τη μύτη και το νευρικό σύστημα. Το τσάκρα αυτό είναι υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για τη διαίσθησή μας και για ένα είδος εσωτερικής γνώσης που πηγάζει από το βαθύτερο εαυτό μας. Δίνει ικανότητα για συγκεντρωμένη σκέψη, ανώτερες διανοητικές λειτουργίες και ενδιαφέρον για τη γνώση και τις φιλοσοφικές αλήθειες. Το χρώμα που το ενεργοποιεί είναι το λουλακί και το άρωμα του δυόσμου και του γιασεμιού.

7 chakraΤο έβδομο τσάκρα βρίσκεται στη κορυφή του κεφαλιού και σχετίζεται με το δεξί μάτι και την επίφυση. Η νότα που το χαρακτηρίζει είναι η Σι. Συνδέεται με την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας μέσω της πνευματικότητας. Όσο περισσότερο ανοιχτό είναι αυτό το τσάκρα τόσο διευρύνει την επικοινωνία με τον υπερβατικό κόσμο και δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση ενότητας με τα πάντα. Το χρώμα που το ενεργοποιεί είναι το μοβ, το λευκό και το χρυσό και το άρωμα του λιβανιού.

 

 

Τώρα λοιπόν έχοντας αποκτήσει μια ιδέα για τα 7 φωτεινά κουμπιά στο σώμα σου μπορείς χρησιμοποιώντας τα ανάλογα χρώματα κι αιθέρια έλαια να τα ενεργοποιήσεις.

 

Πηγή:
www.noosfera.gr

http://kundaliniyoganet.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s