Κουνταλίνι, η σπειροειδής δύναμη


Κουνταλίνι, η σπειροειδής δύναμη

από τον Σπύρο Καπνιά- Garudananda

 

kundalini“Η Σοφία μετατρέπεται σε Γνώση όταν αυτή περνάει μέσα από την προσωπική εμπειρία.” Yogi Bhajan
Σύμφωνα με την εσωτερική φυσιολογία της Γιόγκα μέσα στον άνθρωπο βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση μια ανώτερη δύναμη η οποία ονομάζεται Κουνταλίνι.
 
Η ονομασία «Κουνταλίνι» προέρχεται από την σανσκριτική λέξη Κούνταλ που σημαίνει «σπείρα» γιατί μοιάζει με ένα συσπειρωμένο φίδι που κοιμάται στην βάση της σπονδυλικής στήλης. Ακόμη μια άλλη ερμηνεία της λέξης είναι «μπούκλα από τα μαλλιά του αγαπημένου».
 
Στον απλό άνθρωπο αυτή η ενέργεια παραμένει αδρανής συσπειρωμένη στη βάση της σπονδυλικής στήλης. 
 

Από αυτό το σημείο που ονομάζεται Μουλαντάρα Τσάκρα ξεκινούν μια σειρά άλλων έξη ενεργειακών κέντρων που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης μέχρι την κορυφή του κεφαλιού όπου βρίσκεται το ανώτερο από αυτά.
 
Επίσης από το κέντρο της βάσης ξεκινούν τρία ενεργειακά κανάλια τα οποία ονομάζονται Νάντις. Η Σουσούμνα, το κεντρικό, και δύο άλλα το Ίντα αριστερά και το Πινγκάλα δεξιά. Αυτά τα δύο κέντρα διοχετεύουν αρνητική και θετική ενέργεια αντίστοιχα. Καθώς ανεβαίνουν αυτά τα δύο κανάλια διασταυρώνονται και στα σημεία αυτά δημιουργούνται δίνες ενέργειας που ονομάζονται Τσάκρας ή Πάντμας.
 

 astrolife Λίλιαν Σίμου Κουνταλίνι

Σύμφωνα με την εσωτερική φυσιολογία της Γιόγκα μέσα στον άνθρωπο βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση μια ανώτερη δύναμη η οποία ονομάζεται Κουνταλίνι.

 

Η λέξη Τσάκρας σημαίνει τροχοί ή δίνες και τα ονομάζουν έτσι γιατί  περιστρέφονται.Αποκαλούνται επίσης Πάντμας που σημαίνει Λωτοί γιατί έχουν πέταλα τα οποία είναι κλειστά και όταν μπουν σε ενέργεια ανοίγουν και μοιάζουν με λωτούς.

Η εικόνα των δύο καναλιών που διασταυρώνονται με το κεντρικό μας θυμίζει στην Ελληνική παράδοση το Κηρύκειο  του Ερμή που μέσα από αυτό το σύμβολο οι αρχαίοι ήθελαν να μεταδώσουν αυτή την μυστική γνώση.

Όμως εκτός από τα κύρια αυτά κανάλια που αναφέραμε υπάρχουν 72.000 άλλα μικρότερα μέσα στο σώμα. Αν θέλαμε να τα παραστήσουμε θα είχαμε μια εικόνα παρόμοια με αυτές που μας δίνουν το νευρικό ή το κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου.

Κάτι αντίστοιχο υπάρχει στην παραδοσιακή γνώση του Κινέζικου Βελονισμού και Γιαπωνέζικου Σιάτσου τα οποία μας μιλούν για τους μεσημβρινούς απ” όπου ρέει η κοσμική ενέργεια και διαμοιράζεται στο ανθρώπινο σώμα. Θεωρείται ότι όλα τα όντα ζουν μέσα σε έναν ωκεανό ενέργειας που είναι και η αιτία της ζωτικής τους δύναμης. Το οξυγόνο είναι μόνο για το φυσικό επίπεδο η αιτία της ζωής.

Η Πράνα είναι το «οξυγόνο» για το ενεργειακό (ζωτικό) επίπεδο του ανθρώπου. Ο στόχος λοιπόν είναι να χρησιμοποιήσει αυτήν την δύναμη ο άνθρωπος. Να μπορεί να την αντλήσει και να την διοχετεύσει κατάλληλα. Όμως αυτό δεν είναι τόσο απλό, γιατί αφυπνίζονται δυνάμεις τις οποίες ο άνθρωπος πρέπει να είναι σε θέση να ελέγξει. Γι” αυτό παράλληλα με την εξάσκηση πρέπει να υπάρχει και ένας σοβαρός αυτοέλεγχος σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με την πρακτική γνώση της Γιόγκα ο ασκούμενος πρέπει να κατορθώσει να ξυπνήσει την λανθάνουσα δύναμη της Κουνταλίνι η οποία θα αρχίσει να ανεβαίνει από τον κεντρικό αγωγό την Σουσούμνα.

Στην άνοδό της ξυπνά διαδοχικά τα διάφορα Τσάκρας τα οποία αρχίζουν να λειτουργούν σαν πύρινοι περιστρεφόμενοι τροχοί. Το ξύπνημα κάθε Τσάκρα αντιστοιχεί και με την ενεργοποίηση αντίστοιχων δυνάμεων μέχρι που ο Γιόγκι κατορθώσει να ανεβάσει την Κουνταλίνι μέχρι την κορυφή της κεφαλής όπου -στην αιθερική διάσταση- βρίσκεται ο λεγόμενος Λωτός των χιλίων πετάλων ή Σαχασράρα Τσάκρα.

Όποιος κατορθώσει αυτό το επίτευγμα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία εναρμονισμού των αντίθετων ενεργειών, ξεπερνά τον δυαδισμό και περνά σε μια άλλη κατάσταση την οποία μόνο αυτοί που έχουν φτάσει μπορούν να περιγράψουν.

Έτσι κατακτούν την ειρήνη.

Οι υπόλοιποι άνθρωποι θα βρίσκονται μέσα στον κόσμο των αντιθέσεων μέχρι να μπορέσουν αργά και βασανιστικά μέσα από την εξέλιξη να φθάσουν και αυτοί στο επίπεδο αυτό.

 astrolife Λίλιαν Σίμου Κουνταλίνι

 

Η Γιόγκα είναι ένα είδος πνευματικής Αλχημείας μια διαδικασία που επιταχύνει την ανθρώπινη εξέλιξη.

Οι διάφορες ασκήσεις για το ξύπνημα της Κουνταλίνι και των Τσάκρας περιλαμβάνουν τη συνειδητή αναπνοή (μέσω της επιστήμης της Πραναγιάμα), ασκήσεις καθαρισμού και εξαγνισμού του σώματος, έλεγχος διάφορων κέντρων (Μπάντας) ώστε η ενέργεια να εγκλωβίζεται ή να κατευθύνεται κατά βούληση σε διάφορες περιοχές του σώματος, κ.α. 

Πολύ σημαντικές ακόμη είναι οι Ασάνας (Σημαίνει στάση).

Πρόκειται για τις φυσικές στάσεις που διευκολύνουν τον ασκούμενο), οι Μούντρες (είναι ασκήσεις διαλογισμού στις κατάλληλες Ασάνας ενώ τα χέρια έχουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις των δακτύλων) καθώς και τα λεγόμενα Μάντραμ (είναι χαρακτηριστικές φράσεις ή και μόνο συλλαβές ή ήχοι που «απελευθερώνουν ενέργεια». Σχετίζονται με τη δύναμη του ήχου και του δημιουργικού λόγου) που πρέπει να ξέρει να εκφωνεί ο ασκούμενος.

Όλοι αυτοί οι τομείς είναι επιμέρους επιστήμες της μεγάλης επιστήμης που είναι η Γιόγκα.

Μάλιστα κάθε τσάκρα σχετίζεται με πολλά πράγματα: έχει την θέση του, τα χρώματά του, τον χαρακτηριστικό ήχο του, μια θεότητα που το κυβερνά, το στοιχείο της φύσης με το οποίο σχετίζεται, όργανο και αδένα του σώματος και πολλά άλλα τα οποία όμως περιγράφονται  σε άλλο άρθρο.

Διάφοροι Γιόγκις έφεραν την άσκηση της Κουνταλίνι στην Δύση και υπάρχουν πραγματικά πολλά αντίστοιχα συστήματα.

Είχα την χαρά να ασκηθώ από το σύστημα του Παραμαχάμσα Σατυανάντα στην Κουνταλίνι και στην Κρίγια Γιόγκα, και από την Cammie Dunaway στο σύστημα της Κουνταλίνι Γιόγκα του Γιόγκι Μπατζάν. Ακόμη να μυηθώ σαν Reiki Master στo Kundalini Reiki  και στο Vajra g-Tummo, (Θιβετανική Κουνταλίνι) από τον Mochammad Fathony. 

 http://astrolife.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s