Ψυχολογία :Η αναποφασιστικότητα είναι ελάττωμα της προσωπικότητας


anapoΗ αναποφασιστικότητα, στην εποχή μας, είναι στοιχείο της προσωπικότητας, που κατατάσσεται στα ελαττώματα. Δεν το λέμε εμείς. Το λέει η σύγχρόνη ψυχολογία.
Καθημερινά παίρνουμε πάμπολλες μικρές αποφάσεις γρήγορα και χωρίς να το αναλύουμε ιδιαίτερα. Σουφλέ σοκολάτα ή cheesecake; Το μαύρο ή το καφέ παντελόνι; Βέβαια, όταν πρόκειται για πιο καθοριστικά διλήμματα, η διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλάζει. Οι δύσκολες,σημαντικές αποφάσεις μπορεί να μας γεμίζουν με άγχος, αβεβαιότητα και να μας οδηγούν στη στατικότητα. Ίσως να υπεραναλύουμε σκέψεις.

Η κατάθλιψη έχει ως ένα από τα αίτιά της την αναποφασιστικότητα.
Το πρώτο στοιχείο που είναι ύποπτο για την πιθανή επερχόμενη κατάθλιψη είναι η αδυναμία κριτικής ικανότητας και έλλειψη αντοχής λήψης μιας απόφασης.
Οι ασθενείς αυτοί επί ώρες, μήνες, εβδομάδες γυροφέρνουν γύρω από μια επιθυμία ή απαίτηση ξέροντας πολύ καλά τι θέλουν να κάνουν αλλά έχοντας μερική η πλήρη αδυναμία ολοκλήρωσης της απόφασης. Ο λόγος για αυτό είναι η κατάθλιψη και οι ασθενείς όσο γρήγορα τις ξεπερνούν τόσο πιο αποφασιστικοί γίνονται.
Για τους ανθρώπους όμως, που νιώθουν εγκλωβισμένοι και καθηλωμένοι σε μια προβληματική κατάσταση η οποία παραμένει σταθερή για καιρό, είναι πολύ δύσκολο να συλλάβουν αμέσως την παραπάνω ιδέα. Για αυτούς είναι λες και ο χρόνος παραμένει αμετακίνητος σαν βράχος. 
Δεν παίρνω αποφάσεις..? Είμαι αναβλητικός..
Η αναβλητικότητα παρουσιάζει υψηλή συσχέτιση με την αναποφασιστικότητα (την αδυναμία να λάβει κανείς σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του και να αποδεχτεί τις συνέπειες που απορρέουν από αυτές).
Για ποιό λόγο κάναμε αυτή την ανάρτηση..?
Ο 21ος αιώνας έχει χαρακτηριστεί απο επενδυτές, απο οικονομολόγους, απο επιφανείς επιχειρηματίες, ως ο αιώνας των νικητών.
Για να ληφθεί μια απόφαση χρειάζεται να σκεφτείς τα εξής :
Που είσαι στη ζωή αυτή τη στιγμή.
Πώς είσαι στη ζωή σου.
Που θές να είσαι στη ζωή σου.
Και πότε θές να γίνει αυτό που σκέφτεσαι για την ζωή σου.
Πώς μπορείς να γίνεις νικητής?
Σκέψου την ζωή σου, και όχι τι συμβαίνει ΤΩΡΑ στη ζωή σου.. Σκέψου πώς θές να είσαι στη ζωή σου.. και όχι ΠΩΣ είσαι ΤΩΡΑ στη ζωή σου.
Η αναποφασιστικότητα είναι ελάττωμα. Στην εποχή μεγάλης οικονομικής ύφεσης, μεγάλης απώλειας εισοδημάτων, το σύνθημα είναι το εξής..
Τώρα…  
Και πώς μεταφράζεται το τώρα..? Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αποφασίσεις με ποιόν θα συνεργαστείς για να γίνει αυτό που θές.
Η εποχή του ατομικισμού έχει τελειώσει. Έχουμε εισέλθει στην εποχή των συνεργασιών.

Read more: http://21dreamlife.blogspot.com/2013/02/blog-post_4363.html#ixzz3STV6fP00

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s