Οι πέντε βασικές ανάγκες ενός παιδιού


Βασικές ανάγκες και γονικές λειτουργίες από τους
Albert and Diane  Pesso

ΓΟΝΕΙΣ-ΚΑΙ-ΠΑΙΔΙ

 

 

Πέντε γενετικές απαιτήσεις

Βασικές ανάγκες, κυριολεκτικές και συμβολικές

Όταν η ανάγκη ικανοποιείται Πιθανά προβλήματα όταν είναι ακάλυπτες οι ανάγκες Μέρη του σώματος που επηρεάζονται
ΘΕΣΗ/ΧΩΡΟΣ. Κ/Η θέση του μωρού στην μήτρα της μητέραςΣ/Το μυαλό κ την καρδιά των γονιών. Ορίζει  την  θέση μέσα στην οικογένεια και την ταυτότητα του παιδιού. Το παιδί νιώθει ασφαλές, αισθάνεται να ανήκει στον κόσμο, έχει σαφή την αίσθηση της ταυτότητας Διατροφικές διαταραχές(τρώει πολύ ή δεν τρώει σχεδόν καθόλου), έχει άρνηση, δημιουργεί στις σχέσεις του προβλήματα, κατάθλιψη, ανία, θυμωμένο, ανικανοποίητο Λαιμός, χέρια(πόνοι), παγωμένα άκρα, μούδιασμα, δυσφορία στον λαιμό σαν να πνίγεται. 
ΘΡΕΨΗ/ΦΡΟΝΤΙΔΑ. Κ/ο ομφάλιος λώρος, στήθος, μπιμπερό. Σ/ Λόγια αγάπης,  αφής ,παρουσίας και προσφοράς που μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις. Το παιδί αναπτύσσει αυτοεκτίμηση, είναι  γεμάτο αγάπη. Ανικανότητα να πατήσει, εξαρτήσεις σε (σχέσεις, ποτό, ναρκωτικά, κτλ) πανικός σε νέες εμπειρίες, δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων, δεν ζητά βοήθεια, κακή ισορροπία, ανασφάλεια, εφιάλτες. Κάτω μέρος του σώματος, σπονδυλική  στήλη, προβλήματα με γόνατα, κράμπες στα πόδια, άκαμπτο σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Κ/αμνιακός σάκος. Σ/ τις προσπάθειες που υποστηρίζονται από τους γονείς, ορίζει τις περιοχές που σηκώνουν το βάρος. Το παιδί είναι σε θέση να υποστηρίξει τον εαυτό του , μπορεί να λύσει προβλήματα, να δώσει υποστήριξη όταν του ζητηθεί. Άγχος, φοβισμένο, σκεπτικό, ανικανότητα, αδυναμία, ευάλωτο, δεν προστατεύει τον εαυτό του παίρνοντας  επικίνδυνα ρίσκα, αποπροσανατολισμός. Τρόμος, τρέμουλο, τρεμάμενο παιδί, τεταμένη καμπούρα, κυρτοί ώμοι, πανικόβλητο, γουρλωμένα ή καμπυλωτά στο εσωτερικό μάτια, θολή όραση, πονοκέφαλους, κρύα άκρα, στομαχόπονος, προβλήματα με καρδιά. 
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Σ/ τους γονείς και το πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης, τις πλάτες, οι γονείς που προστατεύουν το παιδί από πιθανό κίνδυνο. Παιδί που ξέρει πώς να προστατεύει τον εαυτό του από κίνδυνο Νιώθει outsider,ντροπαλό, απομονωμένο, ανασφαλές, νιώθει φόβο σε ομάδες, αγοραφοβία, διαχωρισμένο, άγχος, σύγχυση ταυτότητας, προβλήματα σε σχέσεις, (καμιά αίσθηση του ανήκειν), ενασχόληση με τον θεό/πνεύμα, απορροφημένο με τον θάνατο. Προβλήματα  σε στήθος , στομάχι, κεφάλι.Νιώθει κενό και άδειο.
ΟΡΙΑ. Προκύπτουν από όλες τις προηγούμενες βασικές ανάγκες του παιδιού που οι γονείς χρειάζεται να καλύψουν, διαχείριση της σεξουαλικότητας του παιδιού από τους γονείς, δίχως να παρερμηνεύεται. Μαθαίνουν του παιδιού τον τρόπο να προχωρήσει μόνο του στην ζωή  δίχως να του μεταφέρουν τις δικές τους φοβίες, του μαθαίνουν ότι δεν είναι παντοδύναμο  και  υπάρχουν όρια. Παιδί που αναπτύσσει αυτοέλεγχο, ισορροπία, παιδί ανεξάρτητο, δίχως αλληλεξαρτήσεις, παιδί δυνατό. Καταπιεσμένα συναισθήματα λόγω φόβου, μούδιασμα ή αντίθετα υπερβολικά ορμητικό και θυμωμένο, έλλειψη ιδεολογίας. Οσφυαλγία, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλοι από καταπιεσμένα συναισθήματα.
 

Σ = συμβολικά, Κ= κυριολεκτικά

 

Ο πίνακας των πέντε βασικών αναγκών  που πρέπει να καλυφτούν από τους γονείς δείχνει ξεκάθαρα πως δημιουργούμε  τις εμπειρίες  και τα ψυχοσωματικά προβλήματα.

Καθρεφτίζει συμπεριφορές ενηλίκων που παρέμειναν ανήλικοι επειδή δεν καλύφθηκαν ανάγκες βασικές. Αποκαλύπτει πως αναπαράγουν και διαιωνίζουν  την ανάγκη που δεν έχει καλυφτεί, στα παιδιά τους ή  στον σύντροφο τους. Δείχνει πως ότι δεν πήραμε από τους γονείς μας ή δεν διδαχτήκαμε, δεν μπορούμε να το δώσουμε, αλλά ούτε να το διδάξουμε.

Η έλλειψη προστασίας  που αναφέρεται στον πίνακα μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα  και στο  δυσλειτουργικό σύστημα μιας οικογένειας που υπερπροστατέυει, δημιουργεί  πχ άβουλα  και φοβισμένα παιδιά να ακολουθήσουν το μονοπάτι τους.

Οι γονείς  κάνανε  και συνεχίζουν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούσαν και μπορούν για τα παιδιά τους , αυτό διδάχτηκαν  και εκείνοι από τους γονείς τους,  αυτό πράξανε με  βάση την συνειδητότητα που είχαν  ή  έχουν.

 Σκοπός  του πίνακα είναι η αφύπνιση και η συνειδητότητα 1) Είναι να αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας. 2)Να γίνουμε καλύτεροι γονείς στο ίδιο μας τον εαυτό. 3)Να γίνουμε οι γονείς που θα θέλαμε να έχουμε. .4)Να διδάξουμε τα παιδιά μας, να μην φοβούνται την ζωή, την αγάπη, την έμπνευση , τους στόχους τους, με το να γίνουμε παράδειγμα.

Το παιδί  χρειάζεται παράδειγμα  και όχι λόγια. Αν ένας γονιός διδάσκει άλλα απ’ αυτά που κάνει με πράξεις,  το παιδί συγχύζεται, μπερδεύεται κι αποπροσανατολίζεται.

Ζωή

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.