ΜΗ ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΟΗΣΙΑ


Από τότε που είμαι  μια σαννυάσιν, πίστευα ότι θα χρειαζόμουν  να χρησιμοποιώ  λιγότερο το νου μου, αν ήμουν για να είναι σε επαφή με την καρδιά μου. Όμως εγώ σας άκουσα να λέτε τις προάλλες ότι θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε  το μυαλό μας, να κρατήσουμε ζωντανή τη νοημοσύνη μας και να τη βοηθήσουμε  να γίνει όλο και πιο κοφτερή. Μπορείτε   σαςπαρακαλώ να διευκρινίσετε αυτό το θέμα ;

Η ζωή δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζετε. Είναι πολύ περίπλοκη. Είναι αλήθεια ότι αν θέλετε να είστε σε επαφή μαζί μου, θα πρέπει να είστε  όλο και περισσότερο στην καρδιά και όχι στο νου, επειδή ο νους δεν έχει ποιότητες για την εσωτερική ανάπτυξη. Έχει τεράστιες δυνατότητες την για εξωτερική έρευνα, για την αντικειμενική, επιστημονική εργασία. Αλλά για την θρησκευτική ανάπτυξη, είναι απολύτως ανίκανος. Έτσι, αν με ακούτε διαμέσου  του νου, τότε αυτό που λέω για να σας έχει χαθεί στην έρημο. Ποτέ δεν θα φτάσει στην καρδιά σας. Γι ‘αυτό έχω πάντα επιμείνει : βάλτε το νου στην άκρη και να είστε  μαζί μου με την καρδιά σας, με την αγάπη σας, με την εμπιστοσύνη σας.

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας.
 Όταν είπα ότι θα ήθελα να κάνετε το μυαλό σας κοφτερό όσο γίνεται κοφτερό, αυτό αναφέρεται σε μια εντελώς διαφορετική διάσταση, γιατί εκτός κι αν το μυαλό σας γίνει αρκετά κοφτερό  θα είστε να υπόδουλοι  της  κοινωνίας. Είστε  ήδη υποδουλωμένοι από την κοινωνία επειδή ο νους  σας δεν έχει αγωνιστεί εναντίον της. Υπήρξε υπάκουος σε αυτήν.
Και οι δύο αυτές δηλώσεις ανήκουν σε διαφορετικά πλαίσια, ώστε να μην μπερδεύονται. Όταν λέω να είστε  μαζί μου με την καρδιά σας, βάλτε το νου στην άκρη, είναι ένα πράγμα, ένα πλαίσιο, του να είστε ένας μαθητής. Και αν μπορείτε πραγματικά να το κάνετε πλήρως, μπορείτε να φτάσετε στην ψηλότερη κορυφή που είναι να είστε ένας λάτρης (αφοσιωμένος, Devote).

Αυτά είναι τα τρία στάδια. Ο μελετητής (student) ακούει μόνο με τον νου. Συλλέγει γνώσεις, αλλά δεν θα γίνει ένας γνώστης. Ο μαθητής(disciple) προσπαθεί να βάλει το νου στην άκρη και να ακούσετε με την καρδιά. Κάνει μια προσπάθεια. Ο νους θα παρέμβει ξανά και ξανά. Η προσπάθεια δεν θα είναι ολική, αλλά ακόμα κι έτσι, αν κάτι φτάσει στην καρδιά, ακόμη και μερικούς σπόροι, σύντομα θα αλλάξει όλο το χρώμα της ύπαρξής σας. Η εποχή δεν θα είναι μακριά, όταν η καρδιά θα αρχίσει να ανθίζει. Σ’αυτό είναι το σημείο, όταν φτάνετε στο σύνορο  γίνεστε ένας λάτρης (αφοσιωμένος, Devote).
Τώρα είστε ικανός να βάζετε το νου  εντελώς στην άκρη , χωρίς καμία παρέμβαση … σαν να μην έχετε καθόλου νου. Είστε μόνο καρδιά. Κάθε ίνα σας απλά δονείται με αγάπη, ειλικρίνεια, ευαισθησία. Ο λάτρης και ο Δάσκαλος αρχίζουν να λιώνουν ο ένας μέσα στον άλλο.
Ο μαθητής κάποια στιγμή παίρνει μια γεύση, αλλά ο λάτρης γίνεται εντελώς  ένα με τον Δάσκαλο. Ο μαθητής μπορεί να πισωγυρίσει, μπορεί να μπει και πάλι στο νου. Ο λάτρης έχει γκρεμίσει τη γέφυρα που οδηγεί στο νου. Δεν μπορεί να πάει πίσω. Το παρελθόν έχει τελειώσει. Έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ενέργειας του Δασκάλου.
Αυτό είναι ένα πλαίσιο. Και το έχετε μπερδέψει με άλλο πλαίσιο. Όσον αφορά την κοινωνία, τον  έξω κόσμο, τις  θρησκείες, τα σχετικά με  τις κυβερνήσεις, θα πρέπει να είστε πολύ οξύνους και πολύ έξυπνοι. Αλλιώς θα σας υποδουλώσουν. Θα σας εκμεταλλευτούν. Το έχουν κάνει για αιώνες. Δεν έχουν επιτρέψει σε εκατομμύρια ανθρώπους να πάνε πέρα ​​από την νοητική ηλικία των δεκατριών ετών ! Το άτομο μπορεί να είναι εβδομήντα ετών. Έχει το μυαλό ενός παιδιού δεκατριών χρονών. Αυτό είναι που εγώ  εννοώ με τη λέξη καθυστέρηση (retardedness).
Η κοινωνία δεν θέλει να μεγαλώσετε. Θέλει απλά να γεράσετε. Θέλει να λειτουργείτε  ως μια μηχανή, ένα ρομπότ – απόλυτα υπάκουοι, κανένα επιχείρημα, καμία αμφιβολία. Σας χρειάζεται μόνο να είστε αποδοτικοί. Για την κοινωνία δεν είστε ένα άτομο που χρήζει σεβασμού , αλλά μόνο ένας μηχανισμός που θα χρησιμοποιηθεί, και δεν υπάρχει άλλη προσβολή, καμία άλλη ταπείνωση πιο άσχημη από τη χρήση των ανθρώπων  ως μηχανές, ως πράγματα.
Ενάντια στην κοινωνία, χρησιμοποιήστε το μυαλό. Ο νους είναι ένα τέλειο μέσο για να σας κρατήσει ανεξάρτητους , για να σας ειδοποιήσει. Είναι ένας καλός μαχητής, αλλά δεν είναι ένας εραστής. Έτσι, όταν υπάρχει ανάγκη να πολεμήσετε , όταν υπάρχει ανάγκη να αγωνιστείτε για την ελευθερία σας, χρησιμοποιήστε το νου. Η καρδιά δεν θα έχει καμία χρησιμότητα τότε. Η Καρδιά δεν ξέρει να πολεμά.

Αλλά το πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό, και αποκαλώ συνειδητό εκείνο τον  άνθρωπο  που μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του, στο σωστό τους πλαίσιο και δεν τα μπερδεύει. Τα μάτια είναι για να βλέπετε- δεν μπορείτε να ακούσετε με αυτά. Και τα αυτιά είναι για να ακούτε – δεν μπορείτε να δείτε με αυτά. Έτσι να τα χρησιμοποιείτε όποτε χρειάζονται , και μην επιτρέπετε να μπαίνει το ένα στο δρόμο του άλλου.
Ο νους είναι ένα όμορφο μέσο. Πρέπει να ακονιστεί, αλλά να θυμάστε τους περιορισμούς του. Θα πρέπει να παραμείνει ένας υπηρέτης της καρδιάς. Τη στιγμή που γίνεται το αφεντικό, η καρδιά απλά πεθαίνει. Στηδουλεία, η καρδιά δεν μπορεί να υπάρξει.
Έτσι δεν υπάρχει καμία αντίφαση σε αυτό που έχω πει – απλά ανήκουν σε  διαφορετικά πλαίσια. Και η συνείδησή σας είναι διαφορετική από τα  δύο, έτσι, ένα συνειδητό άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει την καρδιά του όταν χρειάζεται, μπορεί να χρησιμοποιήσει το μυαλό του όταν χρειάζεται, μπορεί να σωπάσει και τα δύο, όταν θέλει να είναι απολύτως σε μια κατάσταση νιρβάνα, όπου ούτε το μυαλό χρειάζεται, ούτε η καρδιά. Όταν θέλει απλά να είναι ο Εαυτός του, αμφότερα δεν χρειάζονται.
Αν είστε ο κύριος των οργάνων σας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν έχετε ένα φλάουτο και σας ρωτώ, «Μπορείς να σταματήσετε  να παίζετε για λίγα λεπτά – Θέλω να σας μιλήσω», και λέτε,  «δεν μπορώ να το κάνω? Το φλάουτο δεν μπορεί να σταματήσει,« τι θα να σκεφτεί κανείς για σας; Ότι είστε παράφρων. Η φλογέρα δεν μπορεί να σταματήσει; Έτσι δεν παίζετε εσείς τη φλογέρα, η φλογέρα παίζει εσάς! Όταν θέλετε να σταματήσετε το νου, απλώς να πείτε , «Stop» – πρέπει να σταματήσει. Εάν κινείται έστω και λίγο, αυτό σημαίνει ότι κάτι πρέπει να γίνει επειγόντως. Αυτό είναι επικίνδυνο: ο υπηρέτης  προσπαθεί να γίνει το αφεντικό. Ο υπηρέτης  θα πρέπει να είναι ο υπηρέτης και το αφεντικό  πρέπει να είναι το αφεντικό. Και πέρα ​​από τα δύο βρίσκεται το Είναι σας, που δεν είναι ούτε κύριος ούτε υπηρέτης … το οποίο απλά ΕΙΝΑΙ. Αυτό το ΕΙΝΑΙ αποτελεί τον στόχο όλων των διαλογισμών.

ΌΣΣΟ
Taken from The Path of the Mystic, Chapter 37
Μετάφραση Γ. Αυγουστάτος
http://o-meditation.com/2010/03/17/mind-is-a-beautiful-instrument-osho/

http://osholand.blogspot.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.